Digioppeja Kroatiasta

Kouluttauduimme heinäkuussa 2023 Kroatian Splitissä kurssilla Teaching the fun way in the digital era. Kurssin järjestää Erasmus+ Courses Croatia. Linkki kurssin esittelysivulle: https://erasmuscoursescroatia.com/courses/teaching-the-fun-way-in-the-digital-era/



Split on Kroatian rannikolla sijaitseva kaupunki, joka tarjoaa vierailijoilleen upean yhdistelmän kulttuuria, historiaa ja kaunista luontoa. Kaupunki sijaitsee Adrianmeren rannalla ja on yksi Kroatian suosituimmista matkakohteista. Seuraavassa Splitin kohokohtia.

Historia: Splitin historia juontaa juurensa roomalaisaikaan, ja kaupungin tunnetuin nähtävyys on Diocletianuksen palatsi, joka on UNESCO:n maailmanperintökohde. Palatsi on vaikuttava roomalainen rakennus, joka toimii osittain kaupungin keskustana. Pääsimme tutustumaan palatsialueeseen opastetulla kaupunkikävelyllä muiden kurssilaisten kanssa.







Kaunis rantaviiva: Splitiä ympäröivä rannikko tarjoaa upeat mahdollisuudet auringonottoon ja uimiseen. Kaupungin läheisyydessä on myös lukuisia saaria, joita voi helposti tutkia päiväretkillä. Vierailimme kurssin kulttuuriohjelmassa Bracin saarella. 







 Kulttuuri: Splitissä voit nauttia perinteisestä dalmatialaisesta kulttuurista, joka näkyy erityisesti ruoassa ja musiikissa. Kaupunki on tunnettu herkullisesta merenelävistä ja oliiviöljystä.

 Aktiviteetit: Split tarjoaa monipuolisia aktiviteetteja, kuten kävelyretkiä vanhassa kaupungissa, veneretkiä lähisaarille, vuorikiipeilyä sekä vesiurheilumahdollisuuksia. Yhtenä kurssipäivänä teimme harjoituksia Marjanin metsäpuistossa.






Eläväinen tunnelma: Splitin keskusta on täynnä elävää tunnelmaa, erityisesti Diocletianuksen palatsin ympäristössä, jossa voit nauttia kahviloista, ravintoloista ja ostoksista.



Kurssinjärjestäjämme oli Erasmus Courses Croatia https://erasmuscoursescroatia.com/ 

Kaikkien kurssien osallistujat yhteiskuvassa hauskan aloitustapahtuman yhteydessä. 




Kurssin nimi oli Teaching the fun way in the digital era. Kurssin tavoitteena oli päivittää opettajien ammattitaitoa käyttää teknologiaa luokassa hauskalla ja motivoivalla tavalla. Oppilaiden mielenkiintoa ja innostusta voi herätellä käyttämällä videoapplikaatioita, pelejä ja multimediaa. Kävimme kurssilla läpi ja harjoittelimme käyttämään erilaisia internet-sovelluksia ja työkaluja.



Kurssimme aikana tutustuimme lukuisiin erilaisiin sovelluksiin, joita opettaja voi hyödyntää työssään. Seuraavassa muutamia esimerkkejä niistä:

Canva https://www.canva.com/fi_fi/

Canva on selainpohjainen helppokäyttöinen, maksuton ja monipuolinen kuvankäsittelyohjelma. Canvassa on mm. valmiita kuvapohjia, ilmaisia kuvia, fontteja ja muita graafisia elementtejä, joita voit hyödyntää kuvien suunnittelussa. Canvaan voi kirjautua Google- tai Facebook -tunnuksilla tai luoda uudet tunnukset. Ohjelmasta löytyy paljon ilmaisia pohjia, joista voi muokata kaikkia tekstejä, värejä ja fontteja.

Voit käyttää Canvaa muun muassa seuraaviin tarkoituksiin:

 Some-grafiikka: Luo houkuttelevia some-julkaisuja, kuten Facebook-kansikuvia, Instagram-kuvia, Twitter-bannerikuvia ja Pinterest-pinnejä.

 Esitykset: Tee ammattimaisia esityksiä ja dioja, joihin voit lisätä kuvia, grafiikkaa ja tekstiä.

 Julisteet ja mainokset: Suunnittele mainoksia, julisteita, flaijereita ja muita materiaaleja vaikkapa tapahtumille.

 Logot: Luo omia logoja luokalle tai projektille helposti räätälöitävien pohjien avulla.

 Kutsut ja kortit: Tee henkilökohtaisia kutsuja, onnittelukortteja ja muita juhlamateriaaleja.

 Verkkosivujen suunnittelu: Canvassa on ominaisuuksia, joilla voit suunnitella verkkosivujen prototyyppejä ja malleja.

 Infografiikka: Tee informatiivisia ja visuaalisesti houkuttelevia infografiikoita.

 Videoesitykset: Luo animoituja videoita ja esityksiä Canvan avulla.

 Koulutusmateriaalit: Suunnittele opetusmateriaaleja, kuten työkirjoja ja oppaita.

 Kirjankannet: Luo kirjankansia ja e-kirjojen kansia.

Alla oleva posteri on tehty kurssilla Canvan avulla. 

 Edit. Oulun kaupunki ei suosittele opettajille tai oppilaille Canvan käyttöä tietoturvasyistä. 

 


Kizoa  https://www.kizoa.com/

Kizoa on online-multimediasovellus, joka mahdollistaa kuvien, videoiden ja musiikin yhdistämisen erilaisiksi multimediaesityksiksi (esim. diaesitykset, videot ja animaatiot). 

Kizoan ominaisuuksia:

Kuvankäsittely: Kizoalla voit lisätä valokuvia, muokata niitä, lisätä tekstejä ja suodattimia sekä tehdä kollaaseja.

 Videonmuokkaus: Voit yhdistää valokuvia ja videoita luodaksesi videoesityksiä. Kizoa tarjoaa myös videon muokkaustyökalut, kuten leikkaamisen, siirtymien lisäämisen ja tehosteiden käytön.

 Musiikin lisääminen: Voit lisätä taustamusiikkia videoihin tai diaesityksiin.

 Tekstitykset ja animaatiot: Kizoalla voit lisätä tekstejä ja animaatioita projekteihisi, mikä antaa mahdollisuuden kertoa tarinaa tai tuoda lisäarvoa esityksiin.

Jakaminen: Voit jakaa luomasi multimediaesitykset suoraan sosiaaliseen mediaan tai upottaa ne verkkosivuille.

 Helppokäyttöisyys: Kizoan käyttöliittymä on helppokäyttöinen, ja se tarjoaa valmiita pohjia, jotka voivat auttaa aloittelijoita.

 Verkkopohjainen: Kizoaa käytetään selaimessa, joten sinun ei tarvitse ladata erillistä ohjelmistoa.

 




Kizoaa voi koulussa käyttää vaikkapa juhla- tai muistelmavideoihin ja opetusmateriaalien tekemiseen. Se on hyvä vaihtoehto niille, jotka etsivät helppokäyttöistä tapaa luoda multimediaesityksiä verkossa. Yllä kurssilla tekemäni video. 

 

Adobe Express https://www.adobe.com/fi/express/

Canvan kanssa hyvin samantyyppinen työkalu on Adobe Express. Se on hiljattain uusiutunut tekoälyä hyödyntävä sovellus, jolla opettajat ja oppilaat voivat tehdä grafiikkaa, kuvia ja videoita nopeasti ja helposti tuhansia malleja hyödyntäen. Sillä voit tehdä vaikkapa somesisältöä, videoita, kuvia, dokumentteja, kuvia, julisteita ja mainoksia.

Tässä Adobe Expressin avulla kurssilla tekemäni video:




ThingLink https://thinglink.com

ThingLink on palvelu, jonka avulla voit lisätä kuviin ja videoihin sekä 360-kuviin ja -videoihin interaktiivisia sisältöjä tagien avulla. Tagit voivat olla mm: tekstiä ja mediaa, sisältöjä websivuilta, siirtymisiä tagista toiseen ThingLink-sisältöön ja tehtäviä. 

Tutuistuimme kurssilla kyseiseen ohjelmistoon. Näkökulma oli esitellä ideoita, kuinka opettaja voi luoda opetuksesta visuaalista ja innostavaa valmistelemalla opetusmateriaalin Thinglinkillä. Tällä palvelulla on kätevää tehdä esimerkiksi opetusaiheisia pakohuonepelejä. Meitä tietysti kiinnostaa sen hyödyntäminen koulussa, ei vain oppilaita varten vaan myös oppilaiden kanssa. Käyttöliittymä on melko helppokäyttöinen, joten sen oppivat varmasti jo neljäsluokkalaiset oppilaat.

 

 

Thinglinkkiä on koulutettu myös Oulun kaupungin opetustyöntekijöille. Sen etuja opetuskäytössä on se, että sinne voi kirjautua O365- eli eduouka-tunnuksilla, sekä suomenkielisyys. Thinglinkkiä kehitetään myös aktiivisesti ja siihen tulee kaiken aikaa uusia ominaisuuksia. 

 

 

Kuvatulokset haulle thinglink


Immersal-sovellus

Immersal on sovellus, joka tarjoaa laajennetun todellisuuden (AR) ratkaisuja oppimiseen. Se mahdollistaa virtuaalisten elementtien lisäämisen älypuhelinten tai tablettien avulla.

Koulussa Immersal voi tuoda oppimiseen uuden ulottuvuuden tarjoamalla interaktiivisia oppimiskokemuksia. Oppilaat voivat esimerkiksi tutkia historiallisia tapahtumia virtuaallisesti. Näin oppimisesta tulee mukaansatempaavaa.

Meille tuli tästä sovelluksesta mieleen Pokemon Go, sillä kumpikin sovellus hyödyntää käyttäjän sijaintitietoja ja tarjoaa siinä  vuorovaikutteisia kokemuksia. Harjoittelimme sovelluksen käyttöä ensin luokkatilassa. Kuvasimme älypuhelimella eri kuvakulmista valitsemaamme luokan kohtaa (esim. luokan ovi) ja  sen jälkeen lisäsimme sovelluksessa fyysiseen paikaan liittyvän virtuaalisen kuvakkeen. Seuraavana päivänä testasimme sovellusta Marjan-puistossa.  Huomasimme, että sovelluksen saa kyllä toimimaan myös luokkahuoneen ulkopuolella, mutta heikomman verkkoyhden vuoksi sen käyttäminen on hidasta ja vaatii kärsivällisyyttä.




Genially hppts://genial.ly

Genially on verkkopohjainen työkalu, joka mahdollistaa interaktiivisten ja visuaalisesti houkuttelevien sisältöjen luomisen: esityksiä, julisteita, animaatioita ja muita graafisia elementtejä. Genially ei vaadi syvällistä teknistä osaamista, joten se soveltuu hyvin myös oppilaskäyttöön.

Canva, Prezi, Pictochart ja Adobe Express samankaltaisia esitystyökaluja erilaisten sisältöjen luomiseen.Valinta niiden väliltä riippuu siitä, millaista sisältöä halutaan luoda.









Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ensimmäiset kurssikokemukset tulivat Islannista

Löydät kurssikokemukset ylhäältä

Akkreditointi saavutettu!